Binnenkomst

De bezoekers van het jaarlijkse Nibud congres stromen binnen bij Domstad in Utrecht. Bij de Popupstore ligt de eerste informatie al klaar.

Pascal de Pinpas schudt de bezoekers van het jaarlijkse congres van Nibud wakker. Bij de ingang staat deze levende pinpas in een bordkartonnen pak, twee duimen omhoog. “Ik wil de mensen een beetje laten schrikken,” grinnikt ze door het zwarte masker heen.

Eenmaal binnen zoeken de bezoekers elkaar al snel op, schenken koffie in, maken kennis, en laten zich informeren bij de Popupstore waar folders en informatieboekjes voor het oprapen liggen. Renate van Mil van het Nibud staat trots bij dé gadget van vandaag: de spiraalstaaf. Deze gadget is onderdeel van de Nibud-game Voor 1 dag arm. “Met de spiraalstaaf kunnen mensen hetzelfde gevoel van stress ervaren als wanneer je geldzorgen hebt,” legt ze uit. “Het gaat om het voelen van de druk vanuit de omgeving, de stress in het lichaam.”

In de popupstore laat het Nibud duidelijk zien wat ze in huis hebben. Collega Anne-Mart Kuipers slaat de Geldkrant open. “We hebben producten en diensten die we gezamenlijk met gemeenten aanbieden, zoals deze krant,” vertelt ze. Op de voorpagina staat een artikel over de vraag of het ontbreken van grip op geld onrustig maakt. “We informeren op landelijk en lokaal niveau over de hulp die mensen kunnen krijgen en geven tips om armoede en schulden tegen te gaan.”

Dan sluit een dame aan die graag een keer de gadget wil uitproberen. Ze wrijft haar handen warm en lachend maar geconcentreerd beweegt ze het ronde tangetje over de spiraalstaaf. Maar al snel gaat het mis. “Het zal de stress wel zijn,” grijnst ze.

 

Voeg toe aan selectie