Lezing

De digitale piekenpijp

Beleggen is niet langer een zaak van de vermogende elite. Met nieuwe apps zoals Peaks ligt beleggen ook binnen handbereik voor de gewone burger. “Elke eerste euro geldt als voldoende kapitaal.”

“Ik weet niet of ik hier in het hol van de leeuw zit,” grijnst Sijbrand Tieleman van Peaks, een app die wisselgeld opzij zet en beleggen eenvoudig maakt. Terwijl beleggen voorheen vooral het domein was van de vermogende vijftigplusser, zet Peaks in op de jonge consument met een normaal inkomen. “Laten we zorgen dat iedereen kapitaal kan krijgen,” zegt Tieleman. “We denken dat beleggen heel risicovol is, maar je kunt ook wat minder risicovol beleggen. Een ander vooroordeel dat bestaat is dat beleggen mega-complex is en keuzestress geeft. Dat leidt ertoe dat maar één tot twee procent belegt terwijl in werkelijkheid tweederde dit zou willen doen!”

Jonge vrouwelijke beleggers
Volgens Tieleman kan je elke dag instappen en geldt elke eerste euro als voldoende kapitaal. Het gaat om gewoon passief beleggen in de markt, dus geen ingewikkelde investeringen. Op het scherm verschijnt een ouderwetse foto van een piekenpijp: een koker waarin tijdens de jaren zeventig en tachtig guldens werden bewaard. “Al die guldens die je niet wilde laten liggen stopte je in de buis. Wij hebben van hetzelfde principe veertig jaar later een app gemaakt: de app koppel je aan je rekening en het wisselgeld wordt automatisch opzij gezet. Je belegt in duurzame bedrijven. Inmiddels hebben we 20.000 klanten en we groeien nog altijd door.”

Wat voor type mensen gebruiken Peaks? “Onze klanten zijn gemiddeld 35 jaar oud, best jong dus, en ruim een kwart is vrouw. Terwijl vrouwen over het algemeen risicomijdend gedrag vertonen.” Vaak zijn het kleine bedragen die worden belegd, het gaat om tientjes, en 98 procent heeft minder dan duizend euro in zijn potje. De Peaks “succesformule” speelt in het op het vermogen om te doén. “Je moet gewoon beginnen, de eerste euro is de belangrijkste. Daarna komt het neer op volhouden. Niet stoppen bij een daling van de beurs maar doorgaan. Beleggen gaat ook om accepteren dat het niet altijd even goed gaat.”

Wisselgeld-verdubbelaar
Dagvoorzitter Marijke Roskam vraagt aan Tieleman of Peaks nog meer plannen heeft om mensen geld opzij te laten zetten. “Eén van de dingen waarop we willen inzetten is de wisselgeld-verdubbelaar. In plaats van 5 euro beleg je dan 10 euro per week. Ook kijken we naar de mogelijkheid van sparen.” Dan komt een vraag van de digitale Mentimeter voorbij: “Wat houdt duurzaamheid in bij jullie?” Tieleman: “We hebben index-trackers en op die manier selecteren we voor elke gebruiker de 25 meest duurzame bedrijven.”

“Zou je het mensen met schulden moeten aanraden?” vraagt iemand uit de zaal. “Nee, zeker afraden, hiervoor zou je geen geld moeten lenen. We checken bij het BKR of je geen problematische schulden hebt.” Dan heeft Tieleman nog een cadeautje meegenomen, want, zo grapt hij: “Uiteindelijk is dit óók marketing.” Alle bezoekers van het congres kunnen de app downloaden en krijgen een mooie korting.
 

Voeg toe aan selectie