De schat van Mondo Leone

De schat van Mondo Leone

Theatermaker Leon Giesen noemt zich niet voor niets directeur van het Instituut voor Verwondering. Zijn verhaal tijdens het jubileumcongres wekt inderdaad enige vrolijke verwondering. In twee delen neemt hij zijn publiek mee op zijn opmerkelijke en knetterdure zoektocht naar een schat van Hitler.

Een duur hotelverblijf en technisch hoogstaande ‘wichelroedes’ zorgen ervoor dat Leon Giesen al voor zijn cliffhanger van vandaag duizenden euro’s heeft uitgegeven aan zijn zoektocht. Het publiek, waarvan het merendeel zich dagelijks met budgetbeheer bezighoudt, schrikt van de bonnetjes die de theatermaker af en toe op het grote scherm laat zien. Gelukkig valt er ook veel te lachen.

Goudstaven van Hitler

De zoektocht begon met een artikel in de krant, in 2012, waarin een Nederlandse onderzoeksjournalist een ongelooflijk verhaal deelde. De journalist had een partituur in handen waar een code in zou zitten. Die code zou leiden naar een schat met goudstaven van Hitler.

Theatermaker Giesen, van nature ‘nogal nieuwsgierig’, dook erin. Teksten, tekens en cijfers in de partituur hadden de journalist al naar het Beierse plaatsje Mittenwald geleid, maar daar stokte de zoektocht. Giesen kwam verder. Hij legde de link tussen een ‘M’ in een bepaald lettertype en de Deutsche Bahn, zocht op basis van andere tekens in de tekst naar een splitsing van het spoor in Mittenwald en begon daar met graven tot de politie hem stopte.

1.100 mensen

Toen de grenzen van zijn financiële middelen in zicht kwamen, deed hij een — naar eigen zeggen — briljante ingreep: hij wist 1.100 mensen zover te krijgen om via ‘crowddigging’ mee te betalen. Hij beloofde die mensen dat ze voor 50 euro onderdeel van de wereldgeschiedenis konden worden.

Zijn actie werd een succes, hij zamelde 55.000 euro in en mocht verder graven. Helaas werd dat een deceptie: op de plek die hij zo zorgvuldig had uitgekiend lag vooral oud ijzer. Is zijn zoektocht nou mislukt? Nee, zegt Giesen. "Een avontuur is ongewis, maar het moet kunnen mislukken. Anders is het geen avontuur." Al deed het natuurlijk wel pijn.

Leon Giesen

Er lag geen schat op de plek waar gegraven werd, maar nu ligt die er wel. "Ik heb daar een kist begraven met de namen van de 1.100 mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Onder het mooiste stukje asfalt van Mittenwalt ligt nu de schat van Mondo Leone." En het belangrijkste dat hijzelf heeft gevonden is een schat op zich: “Zien wat er gebeurt als je meent wat je zegt en dat vervolgens ook gaat doen.”

Mirjam Streefkerk
Voeg toe aan selectie