Werksessie 1.6

Het Vaste Lasten Pakket

Kim Jochemsen van het Vaste Lasten Pakket (VLP) legt in een werksessie uit dat het pakket er is voor mensen die grip willen houden op hun inkomsten en uitgaven.

Met het Vaste Lasten Pakket zijn de maandelijkse betalingen voor de belangrijkste vaste lasten centraal geregeld. Zo hebben deelnemers direct zicht op wat ze de rest van de maand te besteden hebben én hebben ze minder kopzorgen omdat de vaste lasten gewoon (op tijd) betaald worden. Voor productleveranciers geeft dit meer betalingszekerheid en dat is voor hen reden om extra financieel voordeel te bieden aan de deelnemers van het pakket. Op deze manier werkt het Vaste Lasten Pakket zowel in het voordeel van de deelnemer als voor de leverancier.

Op www.vastelastenpakket.nl lees je er meer over. En eerder deze week haalde het VLP het NOS Journaal (bij 9m15s).

‘Maar is dit niet wat gemeenten al decennia lang doen en wat we budgetbeheer of inkomensbeheer noemen?’, luidt een kritische vraag van een deelnemer. In zekere zin is dat inderdaad het geval. Maar een belangrijk verschil is dat het VLP kortingen biedt op je vaste lasten. En omdat het voor een breed publiek toegankelijk is – dus niet alleen als je in de schulden zit – is het laagdrempeliger en minder stigmatiserend. En je zit uiteindelijk als gebruiker zelf aan de knoppen. Het instrument valt of staat natuurlijk wel met goede begeleiding.

Martijn Schut
Voeg toe aan selectie