Opening

Hoe gedrag onze portemonnee beïnvloedt

Wat is de kunst van het verleiden tot ander financieel gedrag? En hoe voorkom je schulden? Tijdens de opening van het Nibud Congres draait alles om het thema Geld & Gedrag.

Tijdens de opening in de hoofdzaal heet dagvoorzitter Marijke Roskam de mensen welkom. “Als dagvoorzitter houdt dit congres me al weken in de greep,” geeft Roskam eerlijk toe. “Ik heb avondenlang zitten scrollen, zoekend op internet hoe ik als freelancer mijn pensioen moet regelen.” De inzichten vanuit het Nibud, dat volop gebruik maakt van kennis uit de gedragswetenschap, hebben haar verrast. “Het wordt een dag met de allernieuwste inzichten en succesvolle interventies” zegt Roskam en dan ze roept directeur Gerjoke Wilmink naar voren. 

“We zijn groot en bekend geworden omdat we weten hoe de portemonnee eruit moet zien. Zo is het Nibud ooit begonnen,” zegt Wilmink. Maar tijden zijn veranderd. Want het draait niet meer enkel om wat de portemonnee in- en uitgaat. “Natuurlijk blijven de cijfers belangrijk,’ benadrukt ze. “Toch weten we nu ook dat mensen niet altijd rationeel zijn. Maar om ons gedrag aan te passen is een ander verhaal. Daarom passen we steeds vaker de inzichten uit de gedragswetenschappen toe. Hoe kunnen we met deze kennis mensen helpen om gezond financieel gedrag te vertonen?”

Drie handen schudden
Hiervoor hebben ze bij het Nibud tegenwoordig ook gedragswetenschappers in dienst. Wilmink benadrukt het belang van gedragswetenschap en voegt toe dat ze tijdens dit congres juist “die laatste ontwikkelingen wil laten zien.” Want met de sprekers en workshopleiders van vandaag geeft het Nibud vooral een beeld waar we nú staan. “We vinden het mooi om dat wat wij in de praktijk tegenkomen met de mensen te delen. Wat gebeurt er in de dagelijkse praktijk? Hoe zet je bijvoorbeeld een Behavioural Insight Team op om daarop in te spelen?” 

Volgens Wilmink is de deelnemerslijst heel divers en ze hoopt vooral op genoeg interactie tussen de bezoekers. Roskam valt haar bij: “Ik stel voor dat elke bezoeker vandaag drie nieuwe handen schudt. Vraag elkaar naar kennis en nieuwe inzichten!”

Voeg toe aan selectie