Workshop

Workshops deel 1

Na de koffiepauze waaieren de bezoekers van het congres door het gebouw uiteen. In kleinere groepjes bezoeken ze de achttien verschillende workshops. Ze gaan dieper in op de materie en maken kennis met praktijkvoorbeelden.

Voor de workshop Aan de slag met financieel gedrag! is zoveel animo dat de groep is uitgeweken naar de grote zaal. Workshopleider Arjan van Dooren (De Volksbank) vraagt aan het publiek wie werkzaam is bij de overheid. Een paar vingers gaan voorzichtig omhoog. Maar het merendeel blijkt uit het bankwezen te komen. Dan neemt Mark van der Steeg (Adviseur voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het woord en vertelt over nudging bij het OCW en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hoe kan de overheid het financiële gedrag van mensen beïnvloeden? 

“Zelfs de opmaak van een website heeft al invloed op het leengedrag,’ zegt Van der Steeg over het onderzoek naar studieschulden. “In het verleden konden studenten aangeven wat ze wilden lenen en gelijk het maximale aanklikken.” Toch waren er veel zorgen over al die studenten die maximaal leenden. Daarom veranderde DUO de keuze-architectuur van de leenaanvraag. “Ze konden alleen nog kiezen wélk bedrag ze wilden lenen. Dat leidde tot een aanzienlijke daling van de leningen.” Een ander probleem is volgens Van der Steeg dat mensen door een leenaversie niet doorstuderen. “Ook een beurs wordt niet altijd aangevraagd terwijl ze daar wél recht op hebben.” 

 

In de praktijk: het stel Carlos en Diana
In de bovenzaal is ondertussen de workshop Voor één dag arm in volle gang. Daar buigt iedereen zich in groepjes van twee over een praktijkvoorbeeld van getrouwde stel Carlos en Diana (gefingeerde namen). Carlos werkt als IT’er, Diana is werkeloos, ze hebben een restschuld van ruim vijftigduizend euro. Maar dan komt een loonbeslag van de deurwaarder. Elk groepje moet voor zichzelf bepalen hoe dit stel zou moeten rondkomen. “Dit is niet te doen,” zegt een vrouw in de zaal. “Het is gewoon bijstandsniveau.” Haar buurvrouw zegt: ‘Ik zou lamgeslagen zijn en niet meer weten wat ik moet doen. Ik snap nu dat die mensen hun gordijnen dichtdoen.” 

Workshopbegeleider Micha Aarts - van de landelijke coöperatie Sammen van financiële coaches - deelt opnieuw een formulier aan de groepjes uit. Daarop staat dat de beslagvrije voet van Carlos misschien niet goed is berekend. Dat zou het stel wat meer ruimte kunnen geven. “Dit is toch niet te doen voor mensen om allemaal uit te rekenen?” zegt iemand. “Die vrouw moet zo snel mogelijk een baan. Maar ze is te oud en te duur en niemand wil haar. Kunnen die kinderen niet meewerken?” Er wordt nog een tijd flink doorgerekend tot de lunch klaarstaat.

Voeg toe aan selectie